Οι εκδηλώσεις μας για τα 200 χρόνια

Δύο εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου για τα 200 χρόνια

Μελετώντας τις αρχές και τους στόχους της επιτροπής « Ελλάδα 2021 »  , πιστεύουμε ότι οι δράσεις του εορτασμού της Επιτροπής « Πρέβεζα 2021» πρέπει να αξιοποιήσουν σε βάθος χρόνου τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία μας προς όφελος της πόλης και της περιοχής .

Να επικεντρωθούν οι εκδηλώσεις στις προοπτικές του τόπου για το μέλλον και να αναδείξουμε συλλογικά το πως ρεαλιστικά θέλουμε την Πρέβεζα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας και 109 χρόνια από την δική της .

Ότι θα σχεδιαστεί και  υλοποιηθεί  , πρέπει να αφήσει μια στέρεη παρακαταθήκη  στην πόλη για το ιστορικό της φορτίο και την σύγχρονη δυναμική της .

Με οδηγό τα παραπάνω ο Σύλλογός μας κατέθεσε τις προτάσεις του στην Επιτροπή « Πρέβεζα 2021 »   και είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίησή τους – που εξαρτάται αποκλειστικά από τη διάθεση της Δημοτικής Αρχής –  μαζί με τις σημαντικότερες των άλλων φορέων και συλλόγων θα αφήσουν ένα ισχυρό αποτύπωμα στην πατρίδα μας .

Δύο από τις προτάσεις αυτές θα παρουσιάσουμε σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή εορτασμού και είναι οι εξής:

 1. Το Κάστρο του Παντοκράτορα :
 2. Ιστορική του διαδρομή
 3. Το παρελθόν , το παρόν και το μέλλον του
 4. Η τεράστια πολιτιστική και αναπτυξιακή του αξία
 5. Ημερομηνία Σάββατο 24/07/2021 , ώρα 21:00
 6. Τόπος ο διαμορφωμένος χώρος εμπρός από το Κάστρο του Παντοκράτορα
 • Το πολεοδομικό/ παραδοσιακό τμήμα της Πρέβεζας:  
 • Σύντομη ιστορική διαδρομή της πόλης
 • Η πολεοδομική ιστορία της και η αξία διάσωσης της Παραδοσιακής  Αρχιτεκτονικής
 • Ημερομηνία  Σάββατο 23/10/2021    και ώρα 19:30
 • Αίθουσα πολιτιστικού κέντρου Δήμου Πρέβεζας

Ο στόχος και των δύο εκδηλώσεων μας ταυτίζεται με αυτόν της Επιτροπής « Ελλάδα 2021 ». Να νοηματοδοτήσουμε δηλαδή τις δράσεις μας για να αξιοποιήσουμε παραγωγικά  τη σημαντικότατη αυτή ευκαιρία , αρχικά διασώζοντας επιτέλους και στη συνέχεια αναδεικνύοντας τα μνημεία μας και μέσω αυτών την πολιτιστική μας κληρονομιά και την ταυτότητα της πόλης μας .

Ο Σύλλογός μας θεωρεί μέγιστη προτεραιότητα των δράσεων τον παραπάνω στόχο και λιγότερο τη ρητορική ανάπτυξη του νοήματος του εορτασμού .

Μόνο με την «αθανασία » της υλικής κληρονομιάς ( ιστορικής και κοινωνικής ) θα τεκμηριώνεται πλήρως και το άυλο απόθεμά της .

Πάγια αρχή του Συλλόγου , οι εκδηλώσεις μας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο τοπικών ή πανελλαδικών ιστορικών γεγονότων, να συνδιοργανώνονται με τους τοπικούς θεσμούς .